A KLIK indoklás nélkül felülbírálja és módosíttatja az iskolák szakmai munkaközösségei által a tankönyvjegyzéken szereplő könyvekből, a költségkeretet nem meghaladóan összeállított és a szülők által már aláírt tankönyvrendeléseket. 
Most már tudjuk, hogy nem egyedi esetkről van szó: a tankerületeknek a beérkezett, a szülők által aláírt megrendeléseket át kell bocsátaniuk egy "szűrőn", és csak azt fogadhatják el, ami ezen a szűrőn átmegy. Az, hogy pontosan milyen szempontok szerint állt össze az elfogadható könyvek listája, nem ismert. Azt tudjuk, hogy a kiszűrt könyvek szerepelnek a tankönyvjegyzéken, olyan is van közöttük, amelyik át lett dolgozva az új kerettantervnek megfelelően.
Ma (április 26-án) az iskolák olyan levelet kaptak, amelyben figyelmeztetik az igazgatókat, hogy ne rendeljenek olyan könyvet, amely a régi tantervhez készült.
Ez azért is tarthatatlan, mert sok régebbi tankönyvek mellé, amelyek nem tökéletesen fedik le a tantervet, kiegészítő füzeteket és új tanmenetet készített a kiadó.
Ennek tudatában az iskolák úgy rendelik meg a könyvet, hogy a plusz segítséggel a régi, általuk jónak tartott könyv is alkalmas a tanterv szerinti tanításra.
Kérjük azokat az iskolákat, amelyekkel ez előfordult, hogy jelezzék ezt számunkra!
 

Kérjük, írjátok meg az iskola és a tankerület nevét és azt, hogy melyik kiadók, mely kiadványának megrendelését tiltotta meg a KLIK.

Fontos lenne tudnunk, volt-e olyan eset, amikor az új kerettantervhez igazított tankönyvet tiltottak le, vagy olyan könyvet, ami helyett nem készült új (pl. SNI-s könyv).

Azt javasoljuk, hogy azok az iskolák, akik még nem adták le a rendelésüket, a honlapunkon ITT  található kísérőlevelet mellékeljék akkor, amikor a megrendelésüket beküldik a KLIK-nek.

 

*A visszajelzéseket feldolgozzuk és csak akkor lesznek nyilvánosak,ha ezt külön jelzitek

Apr.25.
Jelzem a jogsértést

Hozzászólások

May.04. 18:20

A hozzánk beérkezett jelzésekből:

 
Én olyan suliról tudok,ahol a jövőre 8.-os gyereknél (meg a kicsiknél sem) tudja a szülő,hogy milyen könyvek lettek megrendelve. Tankönyvlista nem volt a papíron,amit kapott,csak a gyerek adatait kellett kitölteni,meg az esetleges ingyenességet. Ez is gyönyörű... Ja tőlem tudta meg,hogy a Kello oldalán be lehet lépni megnézni. 
 
budapesti anyuka
 
 
A KELLO ra beléptem. Az egyik fiam összes 3. os könyve OFI-s, a másiké is a Mozaikos Fizikát kivéve (6.o).
 
budapesti anyuka
 
 
Kevében alsóban azért nem tudtak mozaikot rendelni, mert rendelési plafon van,alsótagozat második osztály 6000Ft a rendelési keret! -ezért nem fértek bele a mozaikok 
 
budapesti anyuka
 
Mi a 3. évfolyamon a matekot és a környezetet szeretnénk mozaikos könyvekkel. Gondolkoztunk a magyaron is, de sajnos a mi évfolyamunk ellátmánya a legnagyobb, spórolnunk kell belőle az alattunk és felettünk járó évfolyamoknak is. A mi évfolyamunknak 12.000 Ft/fő, eddig az alattunk levőknek 3.000 Ft volt/fő. Most a 3. évf. 9.000 Ft az 1.-2. évf. 6.000 Ft/fő, de ezt sem látta még rendeletben senki. Hiszem, ha látom...hivatalosan a tavalyi van szerintem érvényben, bár írtak valami tájékoztatást, hogy emelték...
Eddig nem kaptam választ sem az igazgatótól, sem senki mástól. Van olyan tanár aki külön engedélyt kért az igazgatótól hogy ofis matekból taníthasson, ezt az engedélyt megkapta. A magyar ofis nem annyira vészes egyébként, ha nem minden kötelező benne.. Fentiek miatt a mi pénzünkből vettük a könyvet az alattunk lévőknek, mert a 3.000 Ft csak a munkafüzetre futotta, valamint a felsőbe is vettek belőle könyveket, nekünk tavaly még úgy is húztak a rendelésünkből, hogy a 12.000nek csak a felét használtuk fel. 
 
diósdi anyuka
 
A nagylányom gimis rendelése a kello oldaláról, 12. évfolyam. Vicces hogy ott a biológia (11.a). A gyerekek a tanárokkal együtt húzták ki a listáról ami nem kell, a biológiát is kihúzták, mivel minek nekik 12-ben a 11-es biológia, de ott virít. Az ofő még nem válaszolt, amint kapok választ, jelzem azt is
 
diósdi anyuka
 
 
A fiam hetedikre rendelt kovenyi kozul csak a tortenelem konyv (illetve a nyelvkonyv) nem mozaikos. Most neztem meg a KELLO-n. 15 ezer valamennyi a vegosszeg. Ezt nem ertem. Az egyik suli rendelhet csak mozaikosakat a masik nem? Egyiknek ez a felso hatar a masiknak az?
 
szegedi anyuka
 
 
Mi ugye papír alapon kaptuk meg a jövő évi listát. Aláírtam,visszaküldtem. KELLO oldalán a napokban beregisztráltam,megnéztem, ugyanazok voltak. Erre ma a reggeli megérzésem nem hagyott nyugodni,és ismét beléptem. Ma reggelre eltűnt a nyelvtan tankönyv a listából,és nincs is helyette más. (Amúgy a könyv Mozaikos lett volna). Látom-e valahol a KELLO oldalán,hogy ki módosította? És most mi a teendőm??
 
budapesti anyuka
 
Mi is Mozaiktól rendeltünk, vissza dobták, így nem kértünk semmit. Mellesleg a Mozaik nemzetközi díjas kiadó. Kár, hogy a szakmaiság helyett az irigység az irányadó.
 
dombóvári anyuka
 
 
Nekem az "tetszett" a legjobban, hogy a rendelési határidő után még frissült a lista.
 
egri pedagógus anyuka
 
Nem értem, hogy miért jó nekik, ha nincs rendben a tankönyvek megrendelése, ha nem folyik rendben. Miért csinálnak mindig káoszt, feleslegesen? Miért tesznek keresztbe? Miért nehezítik meg a pedagógusok amúgy sem könnyű életét???A Mozaikos könyvet kihúzták a listánkról, a tanárnéni azt mondta, nem baj, megrendeljük az ofisat és majd fénymásolja a Mozaikosta, azt fogja használni...de akkor miért is fizetek?????
 
kecskeméti anyuka

 

May.03. 07:57 CKP azonnali mcs

A 28-29-i jelzések összefoglalása:

1.      A Kello jegyzékében szereplő Mozaikos természettudományos tankönyveket a Klik a rendelési listánkról a tegnapi nap során visszadobta.Csak azért vártunk a rendeléssel utolsó napig mert reméltük, hogy a listáról hiányzó könyvek mégis rákerülnek ( pl.a 7. és 9. Mozaikos fizika mellett a 8.-os nincs fent, a tankönyv mellett a 9.-10.-es munkafüzet nem rendelhető stb.) Végül úgy döntöttünk, hogy nem rendelünk semmit, majd megoldjuk másként.

2.      Hajdú matematika minden évfolyamon elutasítva.  Gyöngyös

3.      A … Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola nemzetiségi német tanítója vagyok, az alsós munkaközösség vezetője. Szeptembertől 8 évfolyamon fogunk kollégáimmal német népismeretet tanítani önálló tantárgyként, érdemjegyért, tankönyvek és munkafüzetek nélkül. 3 éve megszületett az alsós tankönyvcsalád: 1 db tankönyv az 1-4. évfolyamokra 6300 Ft-ért, évfolyamonként 1 db munkatankönyv 3980-4100 Ft-ért. Hiába szerepel a listán, hiába van engedélye 2019-ig, a Zirci Tankerület szerint a népismeret is bele kell, hogy férjen az évfolyami normatívába. Ha nem fér bele, nem rendelhető. Márpedig nem fér bele, hiszen kis darabszámmal készülő, drága könyvekről van szó. De nem is kell, hogy beleférjen, hiszen a törvény iskolakönyvtári beszerzésként, 4 éves használatra rendeli a tankönyveket. Logikusan. Mármint a szakértők és a nemzetiségi szaktanácsadók szerint. A KLIK elnöke azonban írásbeli utasításával negligálta a 17/2011 (V./.) NEFMI rendelet 6.§-a, a 29/2012 (IV:27.) NEFMI rendelet 5.§-a, és az 50/2013 (VII.15.) EMMI rendelet 6. §-a előírásait a nemzetiségi taneszközök támogatásáról, meghiúsítva ezzel ismételten rendelésünket. Ezek után a Mozaikos környezetismeretet meg sem próbáltuk választani, marad a nehezebben tanítható-tanulható OFI felségjelű Apáczais család. Mindezt a gyerekek érdekében, terheiket csökkentendő tesszük!? Végtelenül elkeseredett és a tehetetlenség érzésétől dühös vagyok. Szenved más is hasonló tankerületi hozzáállástól? Hogyan kezelitek ezeket a helyzeteket? 

4.      Tegnap jeleztem, hogy a tatabányai tankerület is visszadobta a Mozaikos könyvek nagy részét, pedig fenn vannak a listán. A hír  mehet nyilvánosan! 

5.      Egyeztetést követően az alábbi – 2012-es NAT-nak nem megfelelő-  könyvek cseréje szükséges a fenntartói jóváhagyáshoz:

MS-2608T Kémia 7.

MS-2609 Földrajz 7.

MS-2610T Biológia 7.

MS-2667T Fizika 7.

MS-2619 Fizika 10.

MS-2623T Fizika 11.

Ezeken felül a korábban említett 8. osztályos ének könyv sem megfelelő.

6.      A tatabányai tankerület is felülbírálta tankönyvrendelést. Szinte az összes Mozaikos tankönyvet kihuzta a listáról, hiába vannak fenn a hivatalos jegyzéken. (Kivétel az 1. és 5. évfolyam)

Több osztályban, több tantárgyat is szerettünk volna tanítani ebből a könyvből, mely köztudottan az egyik legjobb a piacon.

Tegnap 27-én kaptuk meg a visszautasított tankönyvek listáját. Még időnk sem volt rá, hogy érdemben tájékozódjunk más könyvekkel kapcsolatosan. Ügyesen csinálták! Sajnos!

Apr.27. 18:43 ckp

A hozzászólások összefoglalása:

Zugló tankerület kikötötte, hogy csak az OFI könyvek rendelhetők. Nem  fogadnak el mást,  így egyéb tankönyv szóba se kerülhet már iskolai szinten sem.

Szegeden nem engedélyezték a 4. osztályosoknak a MS-1415T Környezetünk titkai I. félév, MS-1416T Környezetünk titkai II. félév, MS-1641 Olvasókönyv, MS-1644 Olvasás mf., MS-1647 Fogalmazás mt., MS-1650 Nyelvtan gyakorló, MS-1741T Matematika I.,MS-1742T Matematika II., MS-2784 Matematika tsz.

Ismeretlen helyen letiltva a Mozaik Kiadó Sokszínű matematika 7. évfolyam.

Miskolcon is sok tankönyvjegyzéken szereplő könyvet nem fogadtak el.

Egy iskolában az SNI-s tankönyvek 98 %-át visszadobták.