Az elmúlt évek lopakodó, adagokban érkező kormányzati intézkedéseinek háttere folyamatosan homályban maradt. A tankönyves jogszabályok, tájékoztatók zavarosak, hiányosak, csak populista politikai szinten indokolják őket.

A változások mára szinte mindent szétdúltak, senki sem tud semmi biztosat a jövőről. Gyakran a jelenről sem, pedig éppen most folyik a tankönyvrendelés. Ennek eredménye pedig alapvetően befolyásolja a következő tanévet. Szükség van válaszokra!

Rengeteg kérdésünk van. Ezek egy részét hiába tesszük fel, nem kapunk rá senkitől választ. Másik részüket, mivel ez a terület is átpolitizálódott,  fel sem „illik” tenni. Annak, aki kellemetlen kérdést tesz fel, megkérdőjeleződik a lojalitása.  Ezt kevesen kockáztathatják az oktatási rendszerben.

Egyénileg válaszokat kicsikarni szinte lehetetlen. Tegyük ezt közösen!

Gyűjtsük csokorba a legégetőbb tankönyves kérdéseket, és a nyilvánosság segítségével próbáljuk rávenni az illetékeseket, hogy kapjunk ezekre válaszokat végre!

A kérdéseket továbbítjuk a kormányzatnak, a KLIK-nek, a KELLO-nak, az OFI-nak (állami tankönyvkiadó).

ITT OLVASHATÓK AZOK A KÉRDÉSEK, AMELYEK EDDIG FELMERÜLTEK, ÉS AMELYEKRE ÉGETŐEN SZÜKSÉGES LENNE VÁLASZT KAPNI

Kérdezz  Te is!*

 

*Kérjük, itt csak rövid, továbbítható kérdéseket tegyetek fel!

A kérdések moderáción keresztül, késéssel kerülnek megjelenésre.

 

Nekem is van egy kérdésem

Hozzászólások

Apr.28. 08:15 Szabóné Katona Eszter -szülő

Most mesélte az 5.es lányom, hogy tavaly a tanárnő megrendelte nekik a töri atlaszt és nem azt kapták, így Görögországba pl. nekik kellett talán az Olimposzt behelyezni a térképen, ugyan is az egész Ókori történeti részben csak Athén és Spárta szerepel abban az atlaszban, amit tavaly rárendeltek a tanár rendelésére. Szomorú, tehát ez már tavaly is fennállt. Idén újra megpróbálta úgy látom a tanár, még úgy látom, hogy benne van a rendelés listában a Mozaikos térkép. Szurkolok neki. Egyébként fiam alapítványi iskolájában is (ő alsós) a tanár ugyan nem tudta, hogy másodikosokat vagy 3.osokat fog-e tanítani még augusztusban sem, de megrendelte a 3.os tankönyveket, amik meg is érkeztek, de az iskola vezetés megrendelte a kísérleti tankönyveket is, így most fiamnak mindenből két féléje van, természetesen a tanár az általa rendeltből tanít. Ha nem kapja meg idén, nem érdekli fénymásol -igaz kis létszámú iskoláról beszélünk.

Apr.28. 07:52 Ágoston Andrea

Egy mai szakképző iskolában, ahol főleg hátrányos helyzetű családok gyermekei tanulnak, hogy gondolja a KELLO, hogy egy hetet ad a tankönyvek átvételére ( A DIÁKOK FELE AZ ELSŐ HÉTEN GYAKORLATOS, CSAK KÖVETKEZŐ HÉTEN JÖNNEK BE ISKOLÁBA, HA ELŐBB OSZTJUK A TANKÖNYVET, VAGY A KÖNYVEK NEM ÉRKEZNEK MEG, VAGY A DIÁK NEM JÖN BE ÉRTE) ? Miért nem lehet legalább 2 hetet adni a végleges kiosztásig?

A visszáru szülő általi rendezése hamvába holt ötlet!  Egy részüknek nincs is otthon számítógépe,  más részük nem ért az ilyen webes felületek kezeléséhez, harmad részének fogalma sincs róla, hogy neki lenne a dolga (hiába hirdetjük több helyen, nem nézik meg, vagy nem jut el hozzájuk az információ). Az ebből majd adódó károkért ki lesz a felelős?

Lesz olyan tanuló,nem egy,  aki beiratkozik, rendel tankönyvet, de közben- nyáron - meggondolja magát, s elmegy másik iskolába. Az ő könyveivel mi lesz? Ki fogja visszaküldeni? Mi küldjük el a szülőnek, hogy legyen kedves átvenni, majd mondja le, szóljon be az iskolába, hogy hagyjam jóvá, s ő majd visszapostázza a KELLO-nak?    Átgondolta ezt egyáltalán valaki?

Apr.27. 09:44 Dr. Borján József

Ha a KLIK megszűnik, átalakul, átszervezik, akkor milyen alapon vétózza meg az iskolák tankönyvrendeléseit? Úgy tűnik, csak duma az átszervezés, csak vezetőváltás volt az élen. Rossz a NAT, rosszak a kisérleti könyvek, legalább dupla a tananyagmennyiség, rosszak a könyvek. Hogyan induljon meg a következő tanévi munka?

Apr.26. 16:12 Tóth Gyöngyi

Miért csak papíron kötelező pedagógus asszisztenseket alkalmazni? Miért van olyan iskola, amelyik kijátszhatja a törvényt, és csak névleg vesz fel ilyen pozícióra alkalmazottat?

Apr.26. 15:25 Kárpátiné Hesz Teréz

Hogyan lehetséges, hogy az 5-6. évfolyamokon olyan természetismeret tankönyvek kaptak engedélyt, melyek nem felelnek meg a NAT-nak: Apáczai Kiadótól és az OFI-tól a kísérleti könyvek!

Apr.26. 09:05 H-né Kati

Hova lett a normatív támogatásból megmaradt összegl? Kello és KLIK előtt már december elején tudtuk a megmaradt összeget és elkölthettük még abban a gazdasági évben, olyan könyvtári könyvekre, melyek a ped. prograban szereepeltek. Ott vásárolhattam, ahol a legolcsóbb volt és annyit, amennyit akartam. Nem 1db-ot.

Apr.26. 07:12 Horváth Tünde

A tankönyv piacon rengeteg évek munkájával fejlesztett tankönyv állt / áll rendelkezésre. Miért nem azokból válogattak főleg, több opció lehetőségével? Miért nem egyeztettek a pedagógusok nagyobb közösségével - akár egy széleskörű konzultációs kérdőív formájában? Miért kellett gyorsan fejleszteni újat rengeteg adó forintból, ami tele van ráadásul hibával? Jelenleg egy egész évfolyamnak kell elfogadni egy adott tankönyvet. Miért nem lehet ezt egy osztályközösségre szűkíteni? Attól még a kerettanterv nem sérül. Egyáltalán bizonyos tantárgyakhoz (erkölcstan például) miért van szükség tankönyvre? Elég lenne a tematika, mi az ami az év folyamán szóba kell, hogy kerüljön. Az erkölcstan, mint olyan, úgysem egy kőbe vésett, szó szerint tanulandó tantárgy. A tartós tankönyvek között miért van olyan, amelyikbe amúgy feladatok vannak? Főleg alsó tagozatban ez nagyon nagy hiba, hiszen ez a korosztály még ha nagyon oda figyel, akkor is előfordul, hogy tudatlanul firkálgathat a könyvbe. Illetve az angol tankönyvben a matricákat nem szedheti ki. Egy 7 éves? Pont ezzel teheti a tanár érdekesebbé a tanórát, a leckét, és akkor fénymásolt példányt kell használni, amiben lehet színezni. De más tankönyvet is említhetnénk. 

Apr.26. 06:33 Sipos László, Nyíregyháza (könyvtáros, tankönyvfelelős)

1. Ha egy tankönyv nem igazodik a hatályos NAT2012-es kerettantervhez, miért kap engedélyt, és miért kerül fel a tankönyvjegyzékre?

2. Ha már felkerült, miért nem rendelhető mégsem a Kello rendszerén keresztül az állami fenntartású közoktatási intézmányekben?

3. Közvetlenül a kiadótól megrendelve beszerezhetőek-e a nem NAT2012-kompatibilis a tankönyvek, és használhatóak-e tanórán?

Apr.25. 20:14 iTelekes Judit

Miért ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy saját kezében tartsa a tankönyvkiadást?

Mi alapozza azt a döntést, hogy elhamarkodottan adjanak ki tankönyveket annak ellenére, hogy hibáktól hemzsegnek, sokszor a szakmaiatlan, és nem gyermekbarát?

Mi hatalmazza fel őlet arra, a szakmát kihagyják ilyen komoly hatású döntésekből?

 

 

Apr.25. 12:00 Nagy Csilla

A Mozaik Kiadó Sokszínű matematika sorozatából egyes könyvek és munkafüzetek megtalálhatók a  tankönyvjegyzéken, mások viszont nem ( 7. oszt. munkafüzet, 8. oszt. tankönyv és munkafüzet, 12.oszt tankönyv nem rendelhető a jegyzékről). Miért? Ezekből lenne a támogatott tanulók részére tartós tankönyv a könyvtárban.

A jól bevált Filozófia szöveggyűjtemény (NT-13380/Sz/I, II.), miért nincsen a jegyzéken? Az OFI (!!) tájékoztatott, hogy náluk megrendelhetjük (???)

Elméleti gazdaságtan (Mikro- és makroökönómia) tankönyv egyáltalán nincs a jegyzéken. Miért?

A C1 szintű nyerlvvizsgára felkészítő nyelvkönyv nincsen a jegyzéken, holott az 5 évfolyamos képzésben, ahol első évben nagy óraszámban tanulják a nyelvet, már eljutnak a tanulók erre a szintre.

A tankönyvjegyzék folyamatosan frissül, miközben visszük fel a rendelést. Új könyvek kerülnek fel, illetve van, ami lekerül. Ezt komolyan gondolják?

Legyen végleges a jegyzék a rendelés megkezdésekor!

 

Apr.25. 09:39 Farkas Hajnalka

Amikor az iskolai könyvtár osztálynyi mennyiségben rendelkezik az évek óta használt, jól bevált Mohácsy-féle irodalom tankönyvek ingyenesen adható példányaival (Krónika Nova Kiadó), miért kell megvásárolnunk és egyúttal ingyenes példányokat igényelnünk az OFI-s könyvekből? Ez pazarlás!

Apr.24. 23:12 Sárközi Krisztina

Hogyan fogják elérni, hogy a szülők megvegyenek olyan könyveket is, amelyeket időközben más forrásból sikerül beszerezniük? Mi lesz az így át nem vett könyvekkel? (Mivel visszáru, ugyebár, nem lesz...) Ki és hogyan fogja ezt intézni, illetve kifizetni?

Apr.24. 22:57 Sárközi Krisztina

Hogyan valósítsuk meg az iskola pedagógiai programját, amelyben nyelvoktatás is szerepel alsó tagozaton, ha a nyelvkönyvek egyáltalán nem férnek bele az adott évfolyamon érvényes keretbe? Tankönyv és munkafüzet nélkül tanítsunk az első 3 évfolyamon???

Apr.24. 20:18 Horváth Andrea

Mire jók a kísérleti tankönyvek,ha nincs benne  megtanulható anyag?( pl évszámok) Miért az internetről kell kinézni? 

Apr.24. 20:00 H. Kati

A Mozaik tankönyvkiadó remek minőségben, nemzetközileg is elismert, több nyelvre lefordított, digitális segédanyaggal ellátott tankönyvei miért érnek kevesebbet ezeknél a kisérleti tákolmányoknál? Ha én, mint szülő, megtehetném a voksaimat, ezekből taníttatnám a gyerekeimet.

Apr.24. 19:17 Csonka Ákos

Miért nem lehetne csökkenteni a tankönyvek tananyagát? 10. osztályban 3 db Matematikai Feladatgyűjteményem lesz. (pénz persze dől ezerrel) Minek? 

Apr.24. 16:36 Balog Katalin

Ha marad a normatív támogatás összegéből a tankönyvrendelés után, miért nem lehet a könyvtár fejlesztésére fordítani? Például irodalomból a kortárs irodalom tételhez kötelező olvasmányra?

Apr.22. 03:45 Hegedűs Andrea

A Centrumos iskoláknak most mennyi a normatíva? Maradt a 12 ezer forint / fő?

Rendeljünk-e a jövő tanévre kémia, földrajz, biológia könyveket, vagy csak marad a fizika mint egyetlen természettudományos tantárgy?

Apr.21. 12:55 Polánszkiné Nádas ildikó

Az énenk-zenetagozatos általános iskolák számára megszűnt a 8 évfolyamot felölelő Szabó Helga: Ének- zene tankönyv tankönyvi engedélye. A forgalomban lévő ének tankönyvek nem alkalmasak az emeltszintű tananyag elsajátítására. Kérjük az összes évfolyamon a tankönyvjegyzékre kerülését.

Apr.20. 20:30 Őriné Apáti Anna

Az állam a Klikk-es iskoláknak megemelte ugyan a tankönyves normatívát, de ezt nem tette az egyházi iskolákkal. Ez diszkrimináció, ennek azonnali orvoslását kérjük.

Apr.05. 17:42 Horváth Hajnalka

Nincs rendelhető informatikakönyv.

A Pedellus Kiadóé használható volt, de már elavult.

Apr.05. 11:19 Szokolainé Takács Erzsébet

1. A visszáru megszüntetése minden józan észnek ellentmond.

A tanuló június 15-e után tudja meg, hogy megbukott (javítóvizsgára vagy évismétlésre), augusztus 31-ig derül ki, hogy

- átmegy

- el sem megy vizsgázni

- másik iskolába távozik.

Mi lesz az ő könyveivel?

2. Ha a szülő választhat, hogy kéri-e a könyvet, maga fizeti be, akkor javaslom a KELLO működtessen tankönyvátvevő pontokat, ahol a szülő átveszi a tankönyvet, ezzel is tehermentesítve a pedagógusokat. (Akik a tankönyvekért tulajdonképpen alamizsnát kapnak.)